Εξοπλισμός εστίασης

2020-04-13 01:23

Κατασκευάζετε κάποιο νέο κατάστημα εστίασης και είστε σε αναζήτηση εξοπλισμού; Έχετε ήδη κάποιο καφέ,αναψυκτήριο, παγωτοτατζίδικο και θέλετε αναβάθμιση στον εξοπλισμό σας; Τότε σίγουρα αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει 100%!

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός εστίασης αφορά καταστήματα που ασχολούνται αποκλειστικά με την πώληση τροφίμων και ροφημάτων σε καταναλωτές. Δεν αφορά δηλαδή οικιακά μηχανήματα που προορίζονται για χρήση στο σπίτι.

Ανάλογα με το κατάστημα, υπάρχει και ο αντίστοιχος εξοπλισμός που χρειάζεται ώστε να παράγει τα προϊόντα που προορίζονται για τους πελάτες. Σ’αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε εξοπλισμό εστίασης για καφέ-μπαρ καθώς και παγωτομηχανές για παγωτατζίδικα. Ας ξεκινήσουμε από τον μικρό εξοπλισμό εστίασης.

Εξοπλισμός snack

Σ’αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα μικρά και γρήγορα καταστήματα εστίασης — π.χ. οι κρεπερί, τα φαστ φουντ κτλ. Αυτά όλα τα καταστήματα δεν απαιτούν “βαρύ” εξοπλισμό για την παραγωγή των προϊόντων και βασίζονται πολύ στην συχνή επισκεψιμότητατου κόσμου καθώς πουλάνε προϊόντα με χαμηλές τιμές. Οι κρεπερί είναι καταστήματα που ανήκουν στην κατηγορία των snacks. Μια κρέπα έχει τιμή πώλησης 2–4€, αναλόγως τα υλικά και ο καταστηματάρχης ποντάρει πολύ στην επαναληψιμότητα των πελατών του. Για την παραγωγή της κρέπας χρειάζονται οι επαγγελματικές κρεπιέρες — είτε ηλεκτρικές είτε υγραερίου, ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση του καταστήματος. Οι κρεπιέρες είναι τα ειδικά μηχανήματα, με τις αντικολλητικές πλάκες που παράγουν τα φύλλα κρέπας, πάνω στα οποία προστίθονται τα υλικά που επιλέγουν οι πελάτες. Συνήθως οι κρεπιέρες είναι με διάμετρο 40εκατοστών(διάμετρος πλάκας — φύλλου κρέπας). Η κρεπιέρα μπορεί να είναι είτε με ένα μάτι(μονή) είτε με δυο μάτια(διπλή κρεπιέρα).

Πέρα από τις κρεπιέρες, μια μικρή κρεπερί — αναψυκτήριο μπορεί να διαθέτει και μηχανή espresso ώστε να παράγει καφέ. Οι επαγγελματικές μηχανές espresso έχουν ένα αυξημένο κοστολόγιο σε σχέση με τις οικιακές μηχανές καφέ κι αυτό γιατί δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες και η παραγωγή που πρέπει να βγάλουν είναι πολλαπλάσια από την οικιακή μηχανή espresso. Για μικρά καταστήματα προτιμήστε μια μηχανή espresso με μεσαία παραγωγή — εαν δείτε ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση, αναβαθμίζετε σε μια μεγαλύτερη.

Τέλος, ένα από τα πιο hot καλοκαιρινά προϊόντα με πολύ μεγάλη ζήτηση είναι το παγωτό και ειδικά το παγωτό χωνάκι — soft ice. Το παγωτό μηχανής είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες. Αποτελείται από το ειδικό μίγμα παγωτού σε συνδυασμό με γάλα — το προϊόν παγώνει στις παγωτομηχανές και από εκεί βγαίνει φρέσκο την ώρα που το ζητάει ο πελάτης. Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές συνήθως είναι με 2 γεύσεις(π.χ. μπορούν να έχουν κρέμα — σοκολάτα) και ανάμειξη αυτών των 2(ανάμεικτο κρέμα-σοκολάτα). Τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες των παγωτομηχανών ποικίλλουν και εξαρτάται καθαρά από τι παγωτομηχανή θα διαλέξετε. Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές συνήθως έχουν μια παραγωγή μεγαλύτερη από 200 χωνάκια / ώρα και φτάνουν εως και τα 1000 παγωτά / ώρα — αναλόγως τον τύπο της παγωτομηχανές. Οι καλύτερες παγωτομηχανές του κλάδου είναι οι Ιταλικές παγωτομηχανές.

Επιλέξτε με προσοχή τον εξοπλισμό εστίασής σας και πάντα να διαλέγετε με βάση την ποιότητα των μηχανημάτων που αγοράζετε. Ένα ποιοτικό μηχάνημα θα παράγει ποιοτικό προϊόν και έτσι θα σας αποφέρει συνέχεια ευχαριστημένους πελάτες.